Short deck – en utmanare till Texas Hold’em

Hallå!

Par i ess - högsta par i Texas Hold'em

Hoppas allt är bra med er. Själv har jag varit lite småsjuk av och till under vintern så det har blivit mycket tid hemma. Som ni vet gillar jag ju att spela poker och framförallt Texas Hold’em. För er som inte spelat Texas Hold’em så går spelet ut på att man ska försöka bilda den bästa femkortshanden. Det finns dock utrymme för att bluffa och lura de andra spelarna att man har en bättre hand än vad man egentligen har. Om de andra spelarna lägger sina händer så vinner man automatiskt oavsett vad man har för hand.

I Texas Hold’em börjar spelet med att alla får två kort var. Dessa är dolda och visas inte för de andra spelarna. När alla fått sina kort är det dags att satsa pengar. Om man inte har fått bra kort kan man lägga sig om man inte vill betala för att spela vidare.

När alla gjort sina val så delas tre synliga kort ut mitt på bordet. Dessa kort är gemensamma för alla spelare som är kvar i spelet och kan användas av alla för att bilda en pokerhand. När de tre synliga korten delats ut är det dags för nästa satsningsomgång. Återigen kan man välja att satsa, höja eller lägga sig. När satsningsomgången är slut delas ett synligt kort ut på bordet, även det är gemensamt för alla spelare. Efter detta startar en ny satsningsomgång och när den är slut delas ett sista synligt kort ut på bordet. Sen är det dags för den sista och avslutande satsningsrundan. Den som är ensam kvar eller kan visa upp den bästa femkortshanden vinner.

Detta var en liten snabb förenklad genomgång av hur man spelar Texas Hold’em. På spelapoker finns en bra guide till Texas Hold’em som du kan ta del av för att lära dig spelet grundligare.

Texas Hold’em har länge varit ett av mina favoritspel. Men nu har jag upptäckt en variant som kallas för Short Deck. Den spelas ungefär som Texas Hold’em fast man har plockat bort de låga korten ur leken och använder endast kort från sex och uppåt. Detta gör att handrankingen ser lite annorlunda ut jämfört med Texas Hold’em. Även om spelet påminner en hel del om Texas Hold’em så måste man verkligen tänka till och anpassa sin spelstrategi till att det finns fler höga kort i leken än i Texas Hold’em. Jag håller på att försöka vänja mig vid det nu och klura ut hur jag bäst ska spela för att vinna. Som tur är kan man övningsspela gratis hos PokerStars.

Att övningsspela är rätt bra när man är ny på ett spel. Då kan man lära sig i lugn och ro och sätta sig in i hur spelet fungerar utan att satsa något. Men det blir ju inte riktigt som att spela om riktiga pengar. När man spelar med leksakspengar så tenderar man att vara lite mindre försiktig än när man spelar på riktigt.

Gillar ni poker och Texas Hold’em i synnerhet så kan jag rekommendera att ni testar Short Deck Hold’em.

Lycka till!