Lekstugor

Hej kära läsare!

Jag heter Lena och är mamma till två underbara döttrar. När Sofia berättade att hon startat bloggen Mom2Mom frågade jag om jag fick bidra med ett inlägg om lekstugor. Jag kände att jag behöver skriva av mig i ämnet eftersom jag och maken går i köptankar! Jag hoppas någon kanske tycker det kan vara intressant att läsa om 🙂

När jag var liten såg i princip alla lekstugor likadana ut, ja lite skillnad var det förstås, men inte så stor skillnad som det är i dag! Nu kan man köpa lekstugor i alla möjliga utföranden och när jag kollar på utbudet så önskar jag nästan att jag vore barn igen! Trots att jag med råge passerat 30 så börjar fantasierna omgående snurra när jag ser de små söta miniatyrhusen där man skulle kunna ha saftbjudningar och sagomys!

Maken och jag har bestämt att vi ska köpa en lekstuga i överraskning till döttrarna, jag hoppas de kommer tycka om den! Vi tänkte passa på att bygga lekstugan när de är iväg hos farmor och farfar en helg så att den är färdig och redo när de kommer hem igen. Vi ska få lite bygghjälp av min bror så förhoppningsvis hinner vi färdigt på en helg.

Lekstugor kostar från ett par tusenlappar och uppåt beroende på storlek och utförande. Ju större desto dyrare och ju mer avancerad desto högre pris kan man säga. En vanlig klassisk lekstuga med liten altan kostar runt 5000-8000 kr. Dock finns det ju som jag skrivit ovan en massa olika modeller att välja mellan så jag är inte säker på att det blir en klassiker!

Jag har rätt stora krav på den kommande lekstugan. Den ska vara stor nog för barnen att ha glädje av i flera år. Den ska också inspirera till lek och fantasi och den ska vara fin. Till exempel har jag sett lekstugor med kioskluckor vilket jag hade tyckt var jättekul när jag var liten.

Det finns också stugor med loft vilket verkar jättemysigt! På Skånska Byggvaror har de en stuga som heter Mimmi med loft och fönsterluckor. Jag har blivit väldigt förtjust i den. Den har också blomlådor vid fönstren, men däremot ingen altan vilket är ett minus. Tyvärr verkar kunder som köpt stugan missnöjda med att virket verkar för klent. Så jag ska nog leta efter en liknande lekstuga någon annanstans i så fall om jag bestämmer mig för den modellen.

Om man tar lekstugan på fullaste allvar så måste man kolla in Lektema. De har helt underbara små stugor i massor av utföranden. Där kan man också lägga till olika tilläggspaket med invändiga och utvändiga tillbehör! Men smakar det så kostar det förstås. Den billigaste modellen jag tittat på kostar runt 19 000 kr utan tilläggspaket. Jag funderar dock på om det inte kan vara kul med en rejäl stuga. Om man vårdar den kan den säkert gå i arv till nästa generation.

Den stuga jag nog är allra mest förtjust i av de vi tittat på hos Lektema är Villa Högsbo som skulle passa perfekt med vårt hus. Jag vill ha den i storlek x-large och med stora tilläggspaketet så att den har loft också. I och med att den är x-large kan barnen ha glädje av stugan även när de blir lite större.  Men kolla också in Gullvalla och Sagostigen, de är också jättefina små hus!

Högsbo lekstuga från lektema.se
Bild på lekstuga Högsbo från lektema.se där bilden är lånad från.

Lekstugorna levereras i moduler som man själv monterar ihop. Förarbete för grunden behövs nog göras, gjuta betongplatta eller något, men det kan vi inte göra förrän vi bestämt modell så att vi vet hur stor stugan blir.

Det finns många fler tillverkare och försäljare av lekstugor än jag först hade trott. Utbudet är gigantiskt och det är verkligen svårt att välja! Man kan även hålla utkik på blocket och se om det dyker upp någon lekstuga till fyndpris. Om det är en privatperson som säljer en monterad stuga måste man lösa transporten, men det kan det kanske vara värt om man hittar den rätta lekstugan!

Ja vi får se hur det blir med valet. Bra förhoppningsvis! När stugan sen är vald ska den målas och inredas. Om stugan inte redan är förmålad så kommer vi låta barnen själva få välja färg och vad gäller inredningen så har jag redan hämtat hem lite servisdelar som mina föräldrar sparat från min gamla lekstuga, men möbler och lite annan inredning måste vi nog också köpa till.