Bilder och säkert hem

Säkerhet i hemmet

Några har undrat varför jag inte lägger ut bilder på Hampus här i bloggen. Jag tänkte att jag kunde skriva svaret här också för alla er som undrar men kanske inte vill fråga. Det är ett val jag gjort eftersom jag tycker det känns olustigt att det ska finnas bilder på Hampus på Internet bortom min kontroll. Jag dömer såklart inte andra som väljer att göra annorlunda.

Barnsäkra hemmet

Nu till dagens ämne! Barnsäkra hemmet. När Hampus blev så stor att han började åla omkring på golvet så började jag se hemmet med helt nya ögon. Allt var farligt! Vassa bordskanter, elkontakter, sladdar, trappor et cetera. Det fanns ingen ände på alla faror som lurade, och det bara i golvhöjd! Vi vidtog en massa försiktighetsåtgärder och sen när han började gå fick vi göra en ny vända runt huset och se över vad vi behövde åtgärda.

En sak som är väldigt svår att skydda barnen ifrån, det är ugnsluckan. Den blir jättevarm och det gäller att ha örnkoll så att inte något barn springer fram och vill titta eller reser sig upp och tar stöd mot det varma glaset.

På Ikea kan man köpa massor av bra saker för att barnsäkra hemmet. Bland annat sådana där plastpluppar man sätter i elkontakterna så att barnen inte kan peta in saker. Man kan också köpa lådstopp och klämskydd. Dessutom tipsar de om en jätteviktig sak: att förankra möbler som kan tippa! Det är verkligen jätteviktigt eftersom barnen kan ta stöd av möbler runt omkring sig och ibland till och med försöka sig på att klättra i möblerna. Så se verkligen till att det inte finns något som barnet kan välta och få över sig!

Det finns speciella checklistor man kan använda sig av för att barnsäkra hemmet. Tror IF, försäkringsbolaget, har en sådan lista.

Här hemma har vi i alla fall använt oss av hörnskydd, elkontaktsskydd, grind för trappen och plockat undan alla sladdar från golven. Vi har också satt stopp på kökslådor och satt in klämskydd på dörrar. Nästa steg är att säkra fönstren. Men dit är det ett tag. Han har just lärt sig gå. Fast å andra sidan kanske det är lika bra att göra det nu på en gång så att vi inte glömmer det sen. Det får bli en tur till Ikea och köpa lite fönsterstopp!

Har jag glömt något skydd vi borde tänka på? Jag är så orolig att jag ska ha missat något viktigt. Men jag hoppas att vi har tänkt på allt och att vi kan ha örnkoll på honom så att det inte uppstår någon olycka.

Kemikalier och liknande brukar vi alltid förvara på svårtillgängliga ställen, det är en väl invand vana sen jag var liten. Mina föräldrar förvarade alltid alla farliga mediciner och kemikalier högst uppe i ett skåp man knappt nådde till ens om man stod på en stol. Av någon konstig anledning har jag fortsatt på den vägen och förvarar allt sånt högst uppe i städskåpet.

Men kolla checklistor över hur man barnsäkrar hemmet! Det är dagens tips till alla föräldrar eller mor- och farföräldrar och barnvakter!