Spjälsäng – det roligaste att köpa

När jag insett att jag var gravid och kommit underfund med hur mycket grejer vi behövde köpa till bebisen så var det spjälsäng och barnvagn jag såg allra mest fram emot att köpa.  Jag visste ju att det fanns massor av fina barnsängar och nu skulle jag äntligen få välja en liten säng till min egna bebis!

Att välja säng var dock svårare än jag först tänkt mig. Plötsligt slog mammainstinkterna till. Var sängen tillräckligt trygg? Kunde den tippa? Fanns det någonstans bebisen kunde fastna? Sådär malde tankarna på för varje säng jag tittade på.

Från början hade jag tänkt mig en hängande barnsäng som man fäster i taket. Men efter att ha funderat och oroat mig för säkerheten valde jag bort det alternativet. Anledningen till att jag ville ha en hängande säng var för att jag då inte skulle behöva slå i tårna i den mitt natten och för att jag skulle kunna ha bebisen i exakt höjd med sängen.

Men efter lite funderingar så bestämde jag mig istället för en säng med inbyggd vagga tills jag började tvivla även på den konstruktionen. Jag kollade också på runda spjälsängar men kom fram till att de var mer snygga än praktiska om man inte har supergott om utrymme. Tillslut vände jag mig till Ikea. Jag tänkte att om jag vill ha en säker säng så måste denna finnas på Ikea med tanke på hur många kunder de har. Hade det varit något fel på deras sängar hade någon klagat och Ikea gjort något åt felet (förmodar jag). Så jag och mannen åkte iväg till Ikea och köpte en basic spjälsäng.

Ibland blir det verkligen inte som man tänkt sig. En spjälsäng från IKEA var så långt ifrån mina sängdrömmar man kunde komma. Men såhär i efterhand är jag nöjd eftersom sängen var både bra och praktisk. Jag tänker att jag får satsa på något lite roligare när Hampus blir större och ska ha en riktig säng istället. Det finns ju så många roliga barnsängar och förhoppningsvis kommer även han ha glädje av den!

Det finns ju sängar som är utformade som racerbilar, brandbilar, flygplan, båtar, ja allt möjligt! Men jag har fastnat för en säng som heter Tent som ser ut som ett tält fast i trä. På sidorna finns tygstycken som man kan fälla upp och ner så att sängen kan bli som en liten koja. Se bilden här nedan!

Barnsäng hos Confidentliving - Tänt

Barnsäng Tent. Säljs hos Confidentliving där bilden är lånad ifrån

Man kan beställa sängen i flera olika färger beroende på tycke och smak. Men visst ser den rolig ut? Här kan man ha sitt eget lilla kryp in och koja. Under sängen finns en förvaringslåda som man kan dra ut vilket är praktiskt. Dock vet jag inte hur stor Tent är på riktigt, den kanske är alldeles för stor för en liten kille som Hampus. Så vi får nog ta och kolla runt lite på sängar när det blir dags att byta upp sig.

Har sett att även Mio erbjuder en kombinerad säng och koja! Du ser den på bilden nedan:

Vimmerby kojsäng från mio

Säng Vimmerby från Mio

Denna säng är gjord helt i trä med dörrar som kan stängas igen för att skapa en mysig koja. Sängen heter Vimmerby och säljs hos Mio för cirka 6000 kr.

En annan säng hos Confidentliving som jag gillar är en båtsäng från varumärket KidKraft. Jag tror Hampus skulle gilla den. Han tycker väldigt mycket om sina plastbåtar som han leker med i badet! Men vi får se, än är det väl ett tag kvar tills det är dags för ny säng.

Förhoppningsvis kanske jag hinner spela ihop lite pengar till sängen tills dess också! När jag var mammaledig upptäckte jag hur kul det är med nätpoker. När Hampus låg och sov och jag hade ont i ryggen och behövde vila brukade jag kura ihop mig bredvid honom i sängen och spela lite nätpoker. Jag blev ganska bra på det faktiskt. Testade först mest på skoj för att fördriva tiden och blev rätt bra på det med tiden.

För att bli bättre beställde jag hem lite böcker från pokerbutiken som jag plöjde igenom. Det gjorde mig faktiskt till en bättre spelare och jag lyckades till och med spela in lite pengar. Men sen Hampus blev större har jag inte haft så mycket tid eller lust till pokern. Så det har inte blivit något spelande på ett tag.

Reatider!

Oj vad mycket snyggt det finns på reorna nu! Jag brukar shoppa loss till hela familjen när det är reor, särskilt till barnen eftersom de växer så snabbt och behöver nytt med jämna mellanrum.

Var brukar ni köpa era kläder till barnen? Jag tycker Kappahl har bra kläder, Polarn och Pyret också. På nätet handlar jag mest från Jollyroom, Oii, Pomp de Luxe , Gap och Broder blå. Men om jag handlar på postorder till mig själv från till exempel ellos eller laredoute så slinker det oftast med något plagg till Hampus också!

Nu är ju inte Hampus så gammal än, men när han blir större så kommer jag definitivt försöka köpa vinterkläder och regnkläder på rea eftersom de är ganska dyra i inköp. Jag kommer också försöka ha två uppsättningar av ytterkläder så att det alltid finns något rent och torrt att ta på sig. Samma sak med skor och kängor förstås.

På denna rea ska jag försöka köpa lite badkläder med inbyggd UV-blockering så att Hampus kan plaska tryggt i vattnet nästa år. Egentligen borde jag försöka köpa rätt mycket kläder nu eftersom han växer för varje dag som går, men det är ju lite kul att shoppa också så jag vill inte ha allting köpt och klart!

När jag var gravid tyckte jag däremot inte alls om att shoppa. Det var en plåga att behöva inse att jag inte kom i mina favoritkläder längre och att jag behövde ut i affärerna och köpa nya kläder att ha på mig. För det första ville jag inget hellre än att ha mina vanliga kläder som jag kände mig bekväm i, för det andra hittade jag inga snygga mammakläder i butikerna och för det tredje var det ett himla elände att prova kläder med den stora magen.

Efter att ha köpt lite baskläder på stan så började jag kolla runt om det fanns några snygga mammakläder på Internet. Det gjorde det faktiskt. Mamalicious blev min favoritbutik under graviditeten. Förutom att de hade snygga kläder var det skönt att kunna prova kläderna hemma i lugn och ro. De hade dessutom alla möjliga kläder man kunde tänkas behöva, vardag som fest, inne som ute. Så vill du hitta bra gravidkläder är Mamalicious mitt tips. Kolla bara på dessa snygga plagg!

Kläder från Mamalicious

Bilder lånade från Mamalicious där du kan köpa dessa fina klänningar och toppar för gravida!

Kläderna hos Mamalicious är dessutom väldigt prisvärda. Har man dessutom turen att kunna handla på rea så kan man göra riktiga fynd! Jag har även köpt en del amningstoppar och klänningar därifrån som jag varit nöjd med.

Om jag blir gravid igen kommer jag förstås försöka återanvända de mammakläder jag har, men om jag behöver eller känner för att köpa något nytt så kommer jag kolla in Mamalicious igen. Hoppas de då kommer hålla samma nivå på kläderna då!

Tipsa gärna om du vet någon annan bra butik med mammakläder.

Kul med gästinlägg + smyckestips

Bloggen har redan fått två gästinlägg! Inte trodde jag att människor i min närhet skulle vara så intresserade av mitt bloggprojekt att de kunde tänka sig att bidra själva. Det är jag dock mycket tacksam för och jag tycker det är kul att ta del av deras tankar, planer och funderingar.

Förhoppningsvis hittar även en och annan utomstående in hit till bloggen och vill dela med sig av tips och råd! Nu är det dock min tur att komma med ett inlägg, jag har ju inte gjort någon riktig bloggpost här på bloggen ännu så det är på tiden att jag själv bidrar!

Eftersom jag själv gillar smycken och har upptäckt en del roliga smycken för just mammor tänkte jag berätta lite om det.

Smycken för mammor

berlockhalsbandInnan jag blev gravid hade jag aldrig hört talas om så kallade bolakulor eller bolasmycken som de kanske egentligen kallas. Bolasmycket är ett långt halsband med en liten kula som pinglar när man rör sig. Tanken är att barnet i magen ska höra pinglandet och att det ska verka lugnande på barnet. När barnet sen är fött ska det känna igen det pinglande ljudet och bli lugn av det.

Om detta fungerar eller inte är något jag vill ha osagt. Dock blev jag inte lockad att själv bära ett sånt här smycke, jag kände att jag skulle känna mig som en kossa med kobjällra. Istället försökte jag prata med bebisen i magen och spela musik. Bolakulorna är däremot väldigt fina och finns i många olika utföranden, så om du är intresserad så finns det många varianter att välja mellan.

Förutom bolakulor är det vanligt att man skaffar något typ av smycke med barnets namn ingraverat på när barnet kommit till världen, så också jag! Det finns många smycken att välja mellan och jag tänkte tipsa om två smycken jag tycker är fina som man kan göra väldigt personliga.

Hand – Smyckesmärket Hand har en kollektion som heter Family där man kan få namnen på familjen ingraverade. Smyckena är exklusiva i rött-, vitt- eller roséguld. En del av smyckena i kollektionen är även utsmyckade med diamanter.

Sandberg – Hos Sandberg hittar du en fin variant på det klassiska berlocksmycket. Kolla in smyckena i kollektionen Nära & Kära där du kan fatta in foton på dina familjemedlemmar eller gravera in deras namn! Berlockerna finns i olika material och storlekar så att du kan få plats med alla i familjen!

Om du letar efter personliga smycken där du kan gravera in familjenamnen behöver du inte leta länge. En snabb sökning på nätet är allt som behövs och vips har du massor av möjligheter! Hittar du ändå inte vad du är ute efter kan du ta kontakt med en silversmed eller guldsmed och be denne göra ett smycke enligt din egen design.

Förutom halsband kan man ju också göra armband väldigt personliga, till exempel med berlocker som man hänger på. Här kommer en bild på ett fint armband som jag hittade, den passar inte direkt in i kategorin mammasmycken, men jag tyckte det var så fint så jag ville visa det ändå!

armband med blomma

Tipsa gärna om andra smycken, och som jag skrev tidigare är alla välkomna med gästinlägg!

Jag ångrar att jag inte var pappaledig

föräldraledig

I dag har jag den stora glädjen att få publicera ett gästinlägg från min vän och kusin Marcus som berättar om sina tankar om pappaledigheten han aldrig tog. 

Hej!

Jag heter Marcus och är kusin till Sofia som startat Mom2Mom. När vi träffades häromdagen berättade hon om bloggen och så småningom började vi som vanligt prata om barnen och livet som föräldrar. Hon sa att det var lite trixigt att få ihop föräldraledigheten på ett bra sätt. De vill inte lämna Hampus för tidigt på dagis, men samtidigt vill de också kunna ha lite föräldradagar kvar att ta ut om Hampus skulle behöva ha ledigt från fritids när han blir äldre. Det är ju inte alltid så kul för barnen att tillbringa loven eller varje eftermiddag på fritids.

Ofta när jag tänker tillbaka på tiden då mina egna barn var små så är det förstås med glädje, men också med ånger eftersom jag aldrig tog ut någon pappaledighet. Jag utnyttjade bara de där första pappadagarna i samband med förlossningen och började sen jobba igen. Då kändes det livsviktigt att jobba eftersom jag inte ville att ekonomin skulle försämras. I dag tycker jag att jag prioriterade fel. Vi hade utan tvekan klarat oss utan de där extra tusenlapparna varje månad som vi fick in tack vare att jag jobbade och min fru var hemma.

När jag pratar med andra pappor verkar jag inte ensam om att ångra att jag inte tillbringade mer tid med barnen. Tvärtom verkar det ganska vanligt att man med tiden ändrar syn och ångrar sig. Kanske är det för att man i efterhand har facit. Man vet att man hade klarat sig ekonomiskt även om man hade tagit pappaledigt. Man vet också vad man fick på jobbet och vad man gick miste om där hemma och då är det kanske lätt att i backspegeln ångra sig.

För mig var det inga inga karriärmöjligheter på jobbet som lockade eller några spännande jobbuppdrag som fick mig att välja bort föräldraledigheten. För mig handlade det som sagt om ekonomi. Jag var orolig för att vi inte skulle ha tillräckliga marginaler i ekonomin om jag tog pappaledigt eftersom det var jag som tjänade mest i familjen. Därför fick det bli min fru som var ledig med barnen, ett rent ekonomiskt upplägg alltså.

Till de som forfarande står i valet och kvalet om hur de ska göra med föräldraledigheten skulle jag vilja ge ett råd! Visst, ekonomin är viktig, men fundera på hur mycket pengar du verkligen behöver. Kanske finns det saker du kan dra ner på i budgeten under småbarnsåren och prioritera pappa-/mammaledighet istället? Till exempel behöver man kanske inte ha utrymme i budgeten för en resa, ny soffa, tv eller vad det nu kan vara under de åren då barnen är små. Istället kanske man kan bestämma sig för att leva lite mer snålt och vara föräldraledig istället.

Detta är naturligtvis ett högst individuellt och personligt val. Jag vill bara visa på att det finns sätt att få pengarna att räcka till om man kan tänka sig att ändra livsstil under en period. I efterhand ångrar jag att vi inte satte oss ner och gick igenom ekonomin ordentligt och tittade på hur mycket pengar vi behövde för att klara det nödvändigaste och lite till. Då tror jag att jag hade insett att vi hade klarat oss finfint på min frus lön och min föräldrapenning. Det hade kanske inte blivit några större utsvävningar i form av semesterresor eller dyra kläder, men vi hade haft pengar till bra mat, lite nöjen, eventuella oförutsedda kostnader och boende, vilket hade räckt bra.

Så räkna på ekonomin är mitt råd om du vill vara föräldraledig men känner att ekonomin är ett hinder!

Lekstugor

Hej kära läsare!

Jag heter Lena och är mamma till två underbara döttrar. När Sofia berättade att hon startat bloggen Mom2Mom frågade jag om jag fick bidra med ett inlägg om lekstugor. Jag kände att jag behöver skriva av mig i ämnet eftersom jag och maken går i köptankar! Jag hoppas någon kanske tycker det kan vara intressant att läsa om 🙂

När jag var liten såg i princip alla lekstugor likadana ut, ja lite skillnad var det förstås, men inte så stor skillnad som det är i dag! Nu kan man köpa lekstugor i alla möjliga utföranden och när jag kollar på utbudet så önskar jag nästan att jag vore barn igen! Trots att jag med råge passerat 30 så börjar fantasierna omgående snurra när jag ser de små söta miniatyrhusen där man skulle kunna ha saftbjudningar och sagomys!

Maken och jag har bestämt att vi ska köpa en lekstuga i överraskning till döttrarna, jag hoppas de kommer tycka om den! Vi tänkte passa på att bygga lekstugan när de är iväg hos farmor och farfar en helg så att den är färdig och redo när de kommer hem igen. Vi ska få lite bygghjälp av min bror så förhoppningsvis hinner vi färdigt på en helg.

Lekstugor kostar från ett par tusenlappar och uppåt beroende på storlek och utförande. Ju större desto dyrare och ju mer avancerad desto högre pris kan man säga. En vanlig klassisk lekstuga med liten altan kostar runt 5000-8000 kr. Dock finns det ju som jag skrivit ovan en massa olika modeller att välja mellan så jag är inte säker på att det blir en klassiker!

Jag har rätt stora krav på den kommande lekstugan. Den ska vara stor nog för barnen att ha glädje av i flera år. Den ska också inspirera till lek och fantasi och den ska vara fin. Till exempel har jag sett lekstugor med kioskluckor vilket jag hade tyckt var jättekul när jag var liten.

Det finns också stugor med loft vilket verkar jättemysigt! På Skånska Byggvaror har de en stuga som heter Mimmi med loft och fönsterluckor. Jag har blivit väldigt förtjust i den. Den har också blomlådor vid fönstren, men däremot ingen altan vilket är ett minus. Tyvärr verkar kunder som köpt stugan missnöjda med att virket verkar för klent. Så jag ska nog leta efter en liknande lekstuga någon annanstans i så fall om jag bestämmer mig för den modellen.

Om man tar lekstugan på fullaste allvar så måste man kolla in Lektema. De har helt underbara små stugor i massor av utföranden. Där kan man också lägga till olika tilläggspaket med invändiga och utvändiga tillbehör! Men smakar det så kostar det förstås. Den billigaste modellen jag tittat på kostar runt 19 000 kr utan tilläggspaket. Jag funderar dock på om det inte kan vara kul med en rejäl stuga. Om man vårdar den kan den säkert gå i arv till nästa generation.

Den stuga jag nog är allra mest förtjust i av de vi tittat på hos Lektema är Villa Högsbo som skulle passa perfekt med vårt hus. Jag vill ha den i storlek x-large och med stora tilläggspaketet så att den har loft också. I och med att den är x-large kan barnen ha glädje av stugan även när de blir lite större.  Men kolla också in Gullvalla och Sagostigen, de är också jättefina små hus!

Högsbo lekstuga från lektema.se

Bild på lekstuga Högsbo från lektema.se där bilden är lånad från.

Lekstugorna levereras i moduler som man själv monterar ihop. Förarbete för grunden behövs nog göras, gjuta betongplatta eller något, men det kan vi inte göra förrän vi bestämt modell så att vi vet hur stor stugan blir.

Det finns många fler tillverkare och försäljare av lekstugor än jag först hade trott. Utbudet är gigantiskt och det är verkligen svårt att välja! Man kan även hålla utkik på blocket och se om det dyker upp någon lekstuga till fyndpris. Om det är en privatperson som säljer en monterad stuga måste man lösa transporten, men det kan det kanske vara värt om man hittar den rätta lekstugan!

Ja vi får se hur det blir med valet. Bra förhoppningsvis! När stugan sen är vald ska den målas och inredas. Om stugan inte redan är förmålad så kommer vi låta barnen själva få välja färg och vad gäller inredningen så har jag redan hämtat hem lite servisdelar som mina föräldrar sparat från min gamla lekstuga, men möbler och lite annan inredning måste vi nog också köpa till.

Mom2Mom – bloggen mammor emellan

Det här är en blogg från en mamma till andra mammor om vardag och fest med barn. När man blir mamma förändras inte bara livet. Man förändras också själv på ett djupare plan. Den här insikten tillsammans med alla problem, glädjeämnen och utmaningar vi ställs inför som mammor förenar oss. Ur denna tanke föddes idén till mom2mom där alla mammor är välkomna att bidra med bloggposter som kan intressera andra mammor och eventuella pappor som hittar hit!

Här kommer det finnas plats för vitt skilda ämnesområden som kläder, smycken, pyssel, fika, mat, böcker, arbete och studier. Ja, i princip vad ni mammor än vill skriva om! Jag kommer också själv bidra till bloggen och berätta om allt möjligt.

Om du känner att idén med den här bloggen är bra och vill skriva ett inlägg till den så skicka ett mail till mig! Om du skickar en färdig bloggpost så publicerar jag den så fort jag bara kan!

Jag vill att den här bloggen ska gå i en positiv anda. Den ska vara fri från fördömanden och moraliska pekpinnar. Här ska alla få känna sig välkomna och känna sig fria att dela med sig av sina liv. Vi är alla olika och måste få känna att vi duger som vi är. Detta ska inte bli ett debattfora för skribenter som vill framhålla vikten av olika barnuppfostringsmetoder och liknande. Vill du göra sådana inlägg finns andra forum att använda sig av! Naturligtvis kommer vi inte publicera inlägg på bloggen som strider mot lagar och rekommendationer.

Jag hoppas ni kommer tycka bloggen är intressant och att ni känner er välkomna att både läsa och bidra med inlägg!

Ha en bra dag 🙂